Themastadswandeling Scheepvaartstad Gouda

Ter ere van Gouda Waterstad750 is deze speciale Themastadswandeling tot stand gekomen dankzij Hendrik Bijnsdorp van de LVBHB. Van 28-31 juli 2022 staan er borden/banners langs de route met QR-codes, die u meer informatie zullen verstrekken over de aan de scheepvaart verbonden historische plekken van Gouda.

GRATIS: Op elke banner vindt u een QR-code, die u kunt scannen met een QR-reader op uw telefoon.
Onder elke informatie op onze website, vindt u een korte looproute beschrijving en een link naar een volgend punt. (Enkele punten hebben geen fysieke banners, maar geven u wel informatie over punten waar u langs loopt). Ook zijn er banners bij 4 schepen geplaatst, die een nauwe historische band hebben met Gouda. De wandeling is uit te breiden met een complete rondgang langs alle 200 schepen in de grachten en singels.

Banner 02. Mallegatsluis voor themawandeling Scheepvaartstad Gouda tijdens GoudaWaterstad750
Banner 02. Mallegatsluis

Achtergrond ontstaan van de themawandeling

Gouda heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nederlandse handelsvaarroutes en was het enige binnenlandse knooppunt tussen Scandinavië en het Zuiden van de Nederlanden met toegang tot het binnenland van Europa. Waarbij deze scheepvaart op zijn beurt weer een grote invloed heeft gehad in de ontwikkeling en rijkdom van Gouda als Waterstad.

Industriële Revolutie

Ook de periode van de Industriële Revolutie tot na de Tweede Wereldoorlog heeft een belangrijke economische rol gespeeld. Voor de aanwezige historische bedrijfsvaartuigen in het centrum van Gouda is het erfgoed  van de Industriële Revolutie de belangrijkste reden, dat zij zo massaal hier bijeen zijn tijdens Gouda Waterstad750.

Wij wensen u heel veel plezier met de wandeling en de rondgang langs de schepen, dit weekend. Geniet van de sfeer en het programma! Proef de historie van de stad Gouda als Waterstad.

Het startpunt

Naast het Schipperswachtlokaal IJsselhuiscafé aan de Museumhavenkant staat het 1e bord van de wandelroute.
Adres: Schieland Hoge Zeedijk 1, 2802 RB Gouda.
De wandelroute is ca. 2,5km

1. Museumhaven Gouda
2. Mallegatsluis
3. Havensluis, Tolhuis, Sluiswachtershuis
3-4. Historische Haven (West- en Oosthaven) geen banner!
4. Donkere Sluis
4-5. De Visbanken geen banner!
5. Amsterdams Verlaat, Turfmarkt, aardappelhandel
6. Amsterdamse Veer, trekschuit, beurtvaart
7. Gas- en Elektriciteitsbedrijf (Lichtfabrieken, Kaarsenfabriek)
8. Kattensingel, watervijfsprong rond het Bolwerk,  bedrijven aan Kattensingel, Kaashandel (Blauwe Haan), Zand & Grind, Zeepfabriek, Kistenfabriek, Goudsche Machine Fabriek
9. Moordrechts Verlaat, turfhandel
10. Turfsingel (banner op de Vest) Industriële Revolutie, Kaarsenfabriek, Viruly-gebouw, Garenspinnerij. Ontwikkeling scheepvaart sinds 1850
A. Schip ‘Gouwestroom’
B. Schip ‘Keulsche Vaart’
C. Schip ‘Lena Clazina’
D. Schip ‘Vertrouwen’
E. Terra Nova ‘de Parel van de Rijn’ – Terras Nova ligt aan de kade van de Veerstal tijdens Gouda Waterstad750. Iedereen welkom van vrijdag t/m zondag open voor een hapje en drankje. (geen banner)


(c) Hendrik Bijnsdorp (LVBHB), juni 2022
mede tot stand gekomen door:
Harrie van Os (Stadsgids en Hoofdhavenmeester van Gouda Waterstad750
Marielle Kolster (Exclusive Support & Taskforce Gouda Waterstad750)
Peterpaul Kloosterman (grafisch design en ontwerp, 2PK.nl)