Wat te doen in Gouda?

In het kort:

Voor een handig overzicht van de bezienswaardigheden in Gouda: download de Xplore-Gouda app.

In Gouda is heel veel te zien en te beleven. Op deze website een greep uit het aanbod:

Highlights:Gouda 750 jaar programma overzicht
hele zomer special festiviteiten in het centrum van Gouda
Museumhaven Gouda vrij te bezoeken
28-31 juli 200 bedrijfsvaartuigen, oude ambachten
markt, film op zeil, Nova Terra terras en IJsselpark.
Het Wonder van Gouda – rondleidingen met 16eeuwse gidsen,
Een unieke reis langs zestiende-eeuwse kunstschatten
Het oude stadhuis – rondleiding Goudse stadhuisBeleef Gouda op grote hoogte – klim op het dak van de Sint Jan
en bewonder Gouda van bovenaf
Gouda Kaasmarkt – elke donderdag op de Markt bij het stadhuis50 Goudse Iconen – ga opzoek naar de 50 iconen in de binnenstad
Download hier een plattegrond en start bij de museumhaven!
Gouda extra Warenmarkt – 29 juli 2022
thema GoudaWaterstad750 – scheepsmanifestatie
EXPO GOUDA MAAKT – Zien, doen en beleven! Interactieve
tentoonstelling over transport en wat in Gouda werd gemaakt.
Kom lang in De Zeepfabriek; locatie Buurtje naast
Park Museumhaven. Gratis entree.
De Goudse Kaas Waag – de Goudse Waag is een historisch pand uit 1668 waar je in ons museum van alles te weten kunt komen over de historie van De Goudse Waag en de producten, die hier gewogen en verhandeld werden. Goudse Giganten – levensgrote historische poppen lopen langs de grachten & singels tijdens het hele Evenement Gouda Waterstad.
Erasmus vaart mee bij de SAIL IN van Rotterdam – Gouda aanboord van de vlootleider: Res Nova. Dat wordt spectaculair!
Goudse glazen Sint Jan’s kerkGouda750 – Stad waterwandelingen op 29, 30, 31 juli om 11:00 en 14:00 met gids. (max. 15 deelnemers). Gouda is al eeuwen verbonden met de Hollandse IJssel en de Gouwe, vervoer over water dat was de economische kracht. Wij vertellen er graag meer over. Boek nu via het reserveringsformulier op de website. € 5,- p.p. Start op de Markt bij het stadhuis.
Museum Gouda
Goudse glazen Sint Jan’s kerk
Cheese Experience – Ontdek, voel, proef en ervaar alles over de wereldberoemde Gouda kaas. Zeg je Kaas dan zeg je Gouda. “Say Cheese, Say Gouda” Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? Dit is je kans, beleef Gouda Kaas in de enige echte Gouda Cheese Experience. In ons prachtige pand in het hart van Gouda ga je op een unieke en interactieve reis door een goudgeel universum.
Montmartre Gouda – Op de prachtige oude markt in Gouda vindt in de zomer elke woensdag een antiek – curiosa – brocante – verzamel markt plaats. Wie weet vind je op Montmartre Gouda net dat ene item waar je allang op zoek naar bent. Elke woensdag van 1 juni t/m woensdag 31 augustus 2022 van 09.00 tot 16.30 uur.

Hotspots

Museumhaven Gouda

In de Museumhaven Gouda vindt u een prachtige collectie monumentale bedrijfsvaartuigen die het beeld op het water begin 1900 bepaalden. Het doel van het museum is het behouden van oudhollandse scheepstypen en de havensfeer in het Goudse stadsbeeld.

De Museumhaven ligt op een prachtige plek aan de rand van het oude centrum. De monumentale schepen liggen in de Turfsingel en de zwaaikom van de historische Mallegatsluis. Deze sluis verbindt de havenkom met de Hollandse IJssel. De IJssel is hier nog een getijdenrivier: heel bijzonder, zover landinwaarts. In de zomer is het een komen en gaan van pleziervaart.

Naast de sluis staat het oude schipperswachtlokaal, museumhavencafé ‘t IJsselhuis. Dit is geopend van donderdag tot en met zondag. Het terras heeft het mooiste uitzicht van Gouda. ’s Avonds serveert de kok een heerlijk diner. 

Voor meer informatie: klik hier

Het oude stadhuis

In de zomer van 1438 zorgde een grote stadsbrand ervoor dat het stadhuis zwaar beschadigd raakte. Het stadsbestuur besloot dat het nieuwe stadhuis vrij moest staan en koos als nieuwe locatie het marktveld, toen nog een drassig veenterrein. Aan de rechterzijgevel zie je het klokkenspel met de mechanische poppen, aangebracht in 1961. De hoofdrolspeler in het poppenspel is Floris V, die Gouda in 1272 stadsrechten verleende. Elke twee minuten over het halve en het hele uur word je getrakteerd op een fraai schouwspel. www.goudastadhuis.nl

De Waag

De Goudse Waag is een historisch pand uit 1668 waar nu het Kaas- & Ambachtenmuseum is gevestigd. Hier beleef je de stadsgeschiedenis aan de hand van de Goudse ambachten. Reis mee door de tijd van kleipijpen, Gouds plateel, Gouds bier, Goudse kaarsen en Gouda Kaas die je ook kunt proeven.
Beleef de historie!
De Goudse Waag is niet zo maar een gebouw, het is ontworpen door de bekende Pieter Post, ook de man achter De Waag in Leiden, Huis ten Bosch en het Stadhuis van Maastricht. In De Goudse Waag werden alle goederen boven de 10 pond gewogen om daar vervolgens belasting over te heffen. Het maakte Gouda tot een belangrijke stop tussen Amsterdam en Rotterdam. Beleef deze historie en reserveer een rondleiding met een gids of een audiotour.
Proef Gouda!
Natuurlijk wil je Gouda en de kaas, die hier ooit werd gewogen,proeven! Dat kan in het proeflokaal van De Goudse Waag. Kaas met koffie, kaas met wijn, kaas met (Gouds) bier, alle combinaties zijn mogelijk en even lekker. Bezoek je het museum? Dan is een mini-proeverij van Goudse kazen voor € 2,50 p.p. een goede tussendoor-tip. www.goudsewaag.nl

Gouda Kaasmarkt

Elke donderdag en speciaal voor Gouda Waterstad op zaterdag. Aanvang: 10:00 – Einde: 12:30

Een donderdagochtend in Gouda, ergens tussen april en september. Al gauw hoor je het handjeklap van de kaashandelaren en boeren.

En daar zijn ze: de bekende Goudse kaasmeisjes, omringd door publiek. Het is een komen en gaan van kaasbrikken, voortgetrokken door paarden. Vlak vóór de Goudse Waag houden ze stil. Kaasjongens springen eruit en beginnen, al overgooiend, de kazen uit te laden die vervolgens op de originele weegschaal in de Goudse Waag worden gewogen.

Je kunt er genieten van de wereldberoemde kaas, maar ook van kramen gevuld met streek-producten. Naast kaashandel en kaasmaken vind je er ook een ambachtenmarkt. Ook in de middag is er van alles te doen in Gouda. Zo kun je onder andere meevaren met een grachtentocht of meewandelen met het Goudse Gidsen Gilde. Bij Berg’s Bakery kun je meedoen aan een workshop siroopwafel bakken. Of doe de Bier-Wijn-Kaas battle bij museumhavencafé IJsselhuis Gouda en ontdek welke combinatie het beste smaakt.

Voor meer informatie: klik hier

Goudse Glazen St. Jan’s kerk

De grote brand van 1552 verwoest een groot deel van de middeleeuwse Sint-Jan. Kort na de ramp geven de bestuurders opdracht voor de bouw van de meest opzienbarende kerk van Holland. Met 123 meter is het ook nog de langste kerk van Nederland

DE 72 GOUDSE GLAZEN ZIJN WERELDBEROEMD

Wie de Sint-Jan inloopt valt stil bij het zien van de majestueuze ruimte met de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen. Die beleving wordt alleen maar sterker, wanneer je het wonderlijke licht door de ‘Hollandse Meesters’ ziet binnenvallen. Het is het begin van een indrukwekkende ontdekkingstocht langs bijbelse en historische taferelen vol menselijke emoties.

Voor meer informatie: klik hier

Museum Gouda

Museum Gouda is het museum van de stad. Het huist in een historisch pand, een van oorsprong middeleeuws gasthuis. We beheren 40.000 voorwerpen en organiseren aantrekkelijke tentoonstellingen voor een breed publiek.

Voor meer informatie: klik hier

Cheese Experience

Bezoek de Gouda Cheese Experience en laat je met mascotte Ralfie onderdompelen in de wereld van Gouda Kaas. Van de geschiedenis tot kaasmaken en de handel, alles kaasfacetten komen op een spannende en speelse manier aan bod. Stap in een enorme Gouda Kaas en beleef een overweldigende show. Of neem de Melkweg en breng een ode aan de koe. Je kunt ook lekker zelf aan de slag gaan met ontdekwanden, virtueel melken, kazen keren en het eeuwenoude handjeklap.
En natuurlijk: proef je de enige echte Gouda Kaas. De Gouda Cheese Experience is elke dag geopend en maakt je bezoek aan Gouda compleet! www.goudacheese-experience.com

Gouda 750 jaar

Gouda viert 750 jaar stadsrechten!
Op 19 juli 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende
aan Gouda. Dat vieren we 6 maanden lang van april t/m september. Er staan maar liefst 150
verschillende evenementen op stapel. Stuk voor stuk unieke evenementen, van grote
publiekstrekkers tot evenementen op wijkniveau. De feestperiode start op 12 april met de
opening van de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ door Zijne Majesteit de Koning.
Een feest, leunend op de historie maar gericht op de toekomst. Gouda750 inspireert
inwoners, bedrijven en instellingen om de stad mooier en leuker te maken. Het motto van het
feest is dan ook: Geef Gouda door!
We hebben Gouda gekregen van de generaties voor ons en geven het door aan onze kinderen. En
hoe willen we de stad dan doorgeven? Duurzamer, innovatiever, inclusiever! Gouda, een stad om
trots op te zijn. Een mooie stad om in te wonen, te werken en recreëren.

Gouda bestaat natuurlijk al veel langer, in 2022 vieren we dat de stad in 1272 stadsrechten
kreeg. Er is een hoop gebeurd op de tijdlijn van de stad, te veel om op te noemen. Bekijk de
Historische Tijdlijn op www.gouda750.nl

10 april – 1 oktober 2022: Het wonder van Gouda

Een unieke reis langs zestiende-eeuwse kunstschatten Tijdmachines bestaan niet. Of gaat Gouda de primeur beleven? Want in 2022 stap je hier de zestiende eeuw binnen. Je staat er oog in oog met unieke kunstschatten, spannende verhalen en bewoners uit die roerige tijd. Beleef het Wonder van Gouda is een unieke reis waar je geen paspoort voor nodig hebt – slechts liefde voor cultuur en ontdekkingen.
Beleef het Wonder van Gouda is te bezichtigen van maandag tot en met zaterdag 10.00 – 17.00 uur.
Meer info: www.beleefhetwondervanGouda.nl

14 april t/m 17 september 2022: Gouda op grote hoogte

Klim op het dak van de Sint-Jan en beleef Gouda van bovenaf!
In 2022 viert Gouda haar 750-jarig bestaan en jij krijgt de kans om tijdens die periode een uniek kijkje te nemen op Gouda. Met Beleef Gouda op grote hoogte beklim je het dak van de Sint-Janskerk en krijg je een prachtig uitzicht over de stad en de wijde omgeving. Dit is een unieke ervaring die je niet mag missen!
Vanaf het dak van de Sint-Janskerk heb je een spectaculair zicht over Gouda. Bij helder weer kijk je ver de polder in en kun je soms zelfs Rotterdam, Den Haag en Utrecht zien.
Beleef Gouda op grote hoogte is te bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.
Meer info: www.sintjan.com/klim

14 april – 17 september 2022: 50 Goudse Iconen

Gouda is wereldwijd bekend als kaasstad. Het bekende beeld ‘de Kaasboerin’ van de kunstenares Ineke van Dijk krijgt er vijftig betonnen zusjes op ware grootte bij, die verspreid in de stad worden geplaatst. Uiteenlopende groepen Gouwenaars -met allerlei verschillende achtergronden- bewerken en decoreren deze beelden. Met een wandel- en fietsroute kan iedereen ze bewonderen en er mee op de foto! Een Dutch Icon!
De wandelroute vind je ook in de gratis ‘xplre Gouda’ app.
Meer info: www.cultuurhuisgarenspinnerij.nl/goudse_iconen

6 april – september 2022: Expo Gouda maakt

Gouda is een bedrijvige stad en bekend geworden door kaas, kaarsen, plateel, bier en stroopwafels. De tentoonstelling ‘Expo Gouda Maakt’ is een reis langs de Goudse industrie van vroeger, nu en later. Te zien in de oude zeepfabriek Viruly.
Meer info: www.expoGoudamaakt.nl

April – september 2022: Goudse Giganten

Ontmoet negen metershoge reuzenpoppen in de straten van Gouda tijdens verschillende evenementen. Sleutelfiguren uit de Goudse historie zoals Erasmus, misschien wel de bekendste Gouwenaar van deze Giganten. Al weten maar weinig mensen dat hij een groot deel van zijn jeugd in Gouda doorbracht. Daarnaast zullen ook andere figuren die een belangrijke rol spelen in de Goudse historie als reuzenpop te zien zijn, zoals Coornhert, Graaf Floris V, Frau Antje en meer.
Meer info: www.gouda750.nl