D t/m F

Motorsleepboot Dickens

Bouwjaar 1922.


Markerrondbouw EH64 Elisabeth

Bouwjaar 1940.

Voor meer informatie over EH64 Elisabeth: klik hier


Kotter EH66

Bouwjaar 1928.

Voor meer informatie over Kotter EH66: klik hier


Parlevinkervlet Flierefluiter

Bron: nauticlink.com

Sliedrecht – Arie Klein uit Sliedrecht is met recht trots op zijn parlevinker vlet ‘Flierefluiter’ en doet de naam van zijn schip eer aan. De Sliedrechter trekt er graag op uit. Hij vaart door heel Nederland, van Maastricht tot Leeuwarden en houdt van ‘een feestje’. Twee weken geleden was hij bij de Nationale Sleepbootdagen in Vianen. “De bezoekers kijken graag naar een historisch schip en zeg nou zelf, het is toch ‘een beauty’.”

De schipper kocht ‘zijn trots’ in 1996 en toen droeg het schip nog de degelijke naam ‘Joost’, vernoemd naar de kleinzoon van de vorige eigenaar. Arie doopte de boot om in ‘Flierefluiter’. Hij verbouwde het schip en verfde het in tien verschillende kleuren en tinten. De parlevinker stamt uit 1928 en deed in deze hoedanigheid dienst tot 1970. De toenmalige schipper verkocht textiel en kaplaarzen in de Rotterdamse havens.

Destijds heeft de parlevinker een deuk aan stuurboordzijde opgelopen. “Er waren klinknagels gebroken, zo liep er water in het schip en is het gezonken. Het bergingsbedrijf Van Berchum heeft de parlevinker boven water gehaald en het metalen plaatje aan stuurboordzijde is een stille getuige van dit voorval.” Het schip kent nog een opvallend element dat herinnert aan vroegere tijden. Op beide zijden voor op de boeg staat een ster. “Dit is een teken dat het schip afbetaald is.” (De Merwestreek)

Voor meer informatie over Parlevinkervlet Flierefluiter: klik hier


Klik verder naar de volgende pagina: