EXPO GOUDA MAAKT

De Goudse maakindustrie: thema Transport tijdens Gouda Waterstad750

Vier het 750-jarig bestaan van Gouda met een bezoek aan EXPO GOUDA MAAKT en maak een reis langs de Goudse maakindustrie van vroeger, nu én later. Op deze informatieve en interactieve tentoonstelling krijg je een beeld van wat er allemaal in Gouda werd en wordt gemaakt. Met aandacht voor grondstoffen, producten, machines, mensen en fabriekslocaties in de stad. Een ode aan ambachten, ondernemerschap en arbeiders van Gouda. Leuk en spannend voor jong en oud.

De entree naar EXPO GOUDA MAAKT is gratis. De continue tentoonstelling gaat over zes belangrijke Goudse industrietakken. Iedere maand staat één van die industrietakken extra in de belangstelling, met aandacht voor innovaties, kunst en leuke activiteiten voor jong en oud. Er is dus elke maand weer iets nieuws te zien, te doen en te beleven. Hou deze website en onze social media in gaten voor actuele informatie over de extra activiteiten.

Bron foto’s: website EXPO GOUDA MAAKT

Juli 2022: Transport

Transport

Van beurtschippers tot bijzonder transport

Jarenlang passeren zeilschepen de stad. De bouw en reparatie van schepen vormt een goede inkomensbron voor Gouda. De passerende binnenvaart maakt het ook mogelijk om buiten Gouda te handelen. Goudse (kaas-)handelaren en beurtschippers varen alle kanten op, nemen post mee en handelen voor Gouwenaars op de beurs in Amsterdam. De komst van de stoomboot, de trein, het Merwedekanaal, de vrachtauto en snelwegen heeft daar verandering in gebracht. De schippers verdwijnen en ‘de Sluis’ wordt na de watersnood van 1953 gesloten. Alles gaat buiten Gouda om. Toch ontwikkelen Goudse transportbedrijven zich verder, ze specialiseren zich en verwerven een sterke positie in het bijzonder transport. EXPO GOUDA MAAKT volgt de ontwikkeling van het transport in Gouda van vroeger, nu en later.

Doorlopende gratis activiteiten in juli:

  • Bouwplaat bootje GEIN maken
  • Apenknuistje maken van touw
  • Sleutelhanger maken van oude fietsband
  • Elektrospel: wat is de CO2 uitstoot per persoon per vervoermiddel?

Openingstijden

Woensdag 12-18 uur
Donderdag 12-18 uur
Vrijdag 12-18 uur
Zaterdag 12-18 uur
Zondag 12-18 uur

EXPO GOUDA MAAKT

Kom het zien, doen en beleven!
Van 6 april t/m 25 september 2022
ENTREE GRATIS

Locatie

In de Zeepfabriek van Viruly (bij Croda)
Buurtje 9 (maps)
2802 BE Gouda

Naast het Park bij de Museumhaven en het IJsselhuis.
Website: EXPO GOUDA MAAKT